Ta studierna på allvar!

En sak är säker: det är oerhört viktigt att man tar sina studier på allvar. Från vilken årskurs eleverna ska börja få betyg är ett ämne som är öppet för ständig diskussion i beslutande organ, men oavsett hur det blir med den saken är det viktigt att komma ihåg att studierna lägger vägen för framtiden oavsett om de bedöms med betyg eller inte.

Om man gör bra ifrån sig på lågstadiet är det mer sannolikt att man kan klara sig genom mellanstadiet på ett bra sätt. Klarar man mellanstadiet bra är det förmodligen så att man kommer kunna få väldigt fina betyg när det är dags för det i höLiterary-Studiesgstadiet, och betygen är sedan det som avgör vilken gymnasieskola och vilket program du kommer att kunna ta dig in på.

Kommer du in på det gymnasium som du önskar dig, antingen den plats där alla dina vänner kommer att finnas, eller den utbildning som intresserar dig extra mycket, är sannolikheten förstås högre att du kommer vara motiverad att prestera även här. Det återspeglas givetvis så småningom i dina betyg där också. Gymnasiebetygen är kanske den allra mest avgörande faktorn för din framtida eftergymnasiala utbildning, som i sin tur är totalt avgörande för hur du kommer att lyckas i yrkeslivet.

Om du kokar ned det hela kommer du snabbt fram till att en så trivial och odramatisk sak som hur du presterar i första klass kan bli instrumentalt för hur hög pension du får i slutet av livet, och vilken livsstil du kommer kunna ha innan dess. Det kanske låter överdrivet, men faktum är att hela skolgången hänger ihop, från första klass till dagen du hämtar ut din examen på universitetet, och det är viktigt att komma ihåg att alltid ta studierna på allvar. Som svensk medborgare har du en unik möjlighet som är få förunnad – ta tillvara på den!